Slavenhandel en de effecten generaties later

Wat is er bekend over de slavenhandel en de effecten generaties later? Als we naar Nederland alleen kijken, zijn er twee geluiden. Het ene luidt dat Nederland een minder welvarend land zou zijn zonder het slavernijverleden. De ander zegt dat Nederland om andere reden naast de slavernij rijk is geworden. Het financiële plaatje laten wij nu voor wat het is. Wij willen weten wat de effecten van slavernij zijn op de generaties die volgden.

Slavernij: de betekenis

Als we het hebben over slavenhandel, willen wij eerst de betekenis van slavernij geven. Onze bron Wikipedia beschrijft slavernij als volgt: ‘Slavernij is een toestand waarin een mens eigendom is van een ander of als zodanig wordt behandeld en daardoor geen rechten heeft of kan uitoefenen. Slavernij is een vorm van dwangarbeid.’

Slavenhandel is dan weer ‘het het kopen en verkopen van mensen om door middel van de handel in deze slaven financieel voordeel te behalen. Een slavenhandelaar is een persoon die andere mensen als persoonlijk bezit toe heeft geëigend via ontvoering of handel en die deze slaven verder verhandelt.’

Europa en zijn welvaart

Slavenhandel en de effecten hiervan zijn in twee groepen goed te zien. Je hebt de slavenhandelaars en dienst familie en de slaven. De handelaar en zijn familie lijken er in de meeste gevallen goed uit de slavenhandel/ slavernij te zijn gekomen.

Neem een voorbeeld aan Engeland. Deze blijkt veel van zijn rijkdom te danken te hebben aan de slavenhandel. De Engelse hebben hun rijkdom, die uit de winst van de slavenhandel kwam, veelal in het bouwen van fabrieken gestopt. Dat blijkt uit het artikel van Wel Ingelichte kringen.

De slaven kwam er minder goed van af. Niet alleen moesten zij na de afschaffing van slavernij nog zo’n tien jaar gedwongen blijven werken. Nee zij werden ook nog eens tegengewerkt om een leven op te bouwen door geen gelijke kansen te bieden.

Slavenhandel en de effecten in 2021

Zelfs nu in 2021, ruim 150 jaar later, zijn de effecten van de slavernij nog voelbaar. Niet alleen de media speelt in op onderscheid creëren. Ook wij mensen gaan er naar leven. Ben je iets anders als de standaard slanke, met stijl haar en blanke huid persoon, dan hoor jij er niet bij.

Beoordeeld of veroordeeld worden om hoe jij er uit ziet moet iets van het verleden worden. Ook hier proberen wij verandering in te brengen. Als wij met onze projecten 1 leerling bewust kunnen maken. Bewust van wie zij zijn en wat hun invloed is. Dan komen we, stapje voor stapje, steeds verder.

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *