Black Lives Matter Movement

Vorig jaar stond ook ik vredig te demonstreren. De Black Lives Matter Movement heeft mij erg aangegrepen. Het gaf mij in het bijzonder veel tijd om na te denken. Tijd om te reflecteren op mijn leven. Ook tijd om te realiseren hoe mijn leven anders is als van mijn witte mede-Nederlander. Maar wat maakt dat de dood van anderen pas het probleem naar buiten brengt?

Hoe begon de Black Lives Matter Movement?

In mijn Instagram post van afgelopen dinsdag, deelde ik al even een korte handleiding. Het was 2013 toen de politieagent die Trayvon Martin had vermoord, werd vrijgesproken.

Dit bracht een golf van onbegrip, vooral bij de zwarte Amerikaanse bevolking. Trayvon was een onschuldige tiener die ten onrechte was omgekomen door politiegeweld.

Hoe kon het dan dat deze politieagent zonder straf zijn leven kon vervolgen?

#BlackLivesMatter

In Amerika is er al jarenlang een strijd tussen mensen van kleur en de politie. Witte agenten worden niet of nauwelijks vervolgd of gestraft, wanneer zij een gekleurde burger ernstig verwonden of vermoorden. Op Facebook deelde Alicia Garza haar ongenoegen over de situatie.

De druppel was voor haar de moord op een onschuldige tiener. Zij eindigde de post met ‘Black Lives Matter‘ (Zwarte Levens Doen Er Toen). Deze bekende zin verspreidde zich al snel als hashtag. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de Black Lives Matter Movement als jaren strijd voor gelijke behandeling. Het wordt wel eens gezien als iets ‘nieuws’ maar niets is minder waar!

Hoe kijk Nederland naar Black Lives Matter?

Een half jaar na de Black Lives Matter demonstraties in ons land, deed rtlnieuws een onderzoek. Wat daaruit opviel is dat ook witte Nederlanders realiseerde dat er nog steeds racisme is. Het is niet meer een ‘ver van mijn bed show’. Racisme is ook hier in Nederland duidelijk aanwezig. Doordat er communities werden gevormd was er een groter gevoel van samenhorigheid onder gekleurde Nederlanders. Zaken als die van Mitch Hendriquez kregen weer aandacht omdat hier ook bruut politiegeweld was gebruikt.

Wat ons opvalt is dat Nederlanders, nu een jaar later, bewuster zijn. Zij zien meer racisme en discriminatie omdat zij weten waar ze op kunnen letten. Ook de omgang met anderen veranderd. Er is meer begrip en empathie voor elkaar. Er is verandering. Al gaat het nog niet zo snel als wij zouden willen.

Hoe ervaar jij de gevolgen van de Black Lives Matter Movement?

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *