Wat wij jou kunnen vertellen over de viering van Kwanzaa

Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Wellicht klinkt het ergens vaag bekend.. Kwanzaa. De viering van Kwanzaa zal menig Amerikaan of Engelse wel kennen. Tijdens deze Pan-Afrikaanse viering, staan familie, de gemeenschap en cultuur centraal. Op Instagram hadden wij al even kort wat over dit onderwerp gedeeld. In deze blog willen wij jou inhoudelijk meer leren over Kwanzaa. Ook geven wij aan waarom onze jongeren ook over deze viering zouden moeten leren. Lees dus snel verder.

Kwanzaa geschiedenis

In 1966 bedacht de Amerikaanse dr. Maulana Karenga Kwanzaa. Als auteur, activist en professor aan de faculteit Black Studies, strijdt hij voor het behoud van Afrikaanse rituelen in de Amerikaanse cultuur. Het feest heeft geen religieuze aard. Aan de andere kant zijn er wel kenmerken uit verschillende oogstfeesten.

Er zijn zeven basissymbolen die je altijd terug ziet. De oogst (Mazao), de mat (Mkeka), de kandelaar (Kinara), het mais (Muhindi), de eenheidsbeker (Kikombe cha Umoja), de zeven kaarsen (Mishumaa Saba) en de cadeautjes (Zawadi)

Elk jaar staat er een thema centraal. Voor 2021 is dit: ‘ Het welzijn van de wereld verbeteren’. Juist nu in een periode van veel ziekte en mentale stress, is het nodig te werken aan de algemene welzijn. Tijdens de viering van Kwanzaa werk je individueel maar ook als gemeenschap aan dit thema. Jij kijkt hoe jij een steentje bij kan dragen. De 7 principes zorgen voor een rode draad in jouw ontwikkeling tijdens de viering.

Kwanzaa

De 7 principes van Kwanzaa

  1. Eenheid (Umoja) – het streven is naar eenheid binnen de familie, gemeenschap, natie en ras.
  2. Zelfbeschikking (Kujichagulia) – om onszelf te definiëren, een naam te geven, voor onszelf te creëren en te spreken.
  3. Collectief werk en verantwoordelijkheid (Ujima) – voor onze gemeenschap op te bouwen en te onderhouden. Jouw probleem is mijn probleem die we samen oplossen.
  4. Coöperatieve economie (Ujamaa) – kunnen opbouwen en behouden van onze eigen winkels om er samen winst uit te kunnen halen.
  5. Doel (Nia) – het opbouwen en ontwikkelen van onze gemeenschap om de tradities/ cultuur van onze mensen te herstellen.
  6. Creativiteit (Kuumba) – doen wat we kunnen wanneer we kunnen om de gemeenschap beter achter te laten als we het vonden.
  7. Vertrouwen (Imani) – om met heel ons hart te geloven in onze mensen en de gerechtigheid en overwinning van onze strijd.

Leren van elkaar

Waarom onze jongeren deze info nodig hebben, kan jij je afvragen. Als je het ons vraagt is het om zich beter te kunnen ontwikkelen. We leven in een multi culturele samenleving. Naast dat zij leren hoe dit is gekomen, kan het helpen te leren over gewoonten en gebruiken van andere bevolkingsgroepen. Door te leren over anderen kunnen zij zich beter leren inleven en begrijpen waarom er op bepaalde manieren wordt gehandeld.

Of de viering van Kwanzaa ook in Nederland populairder gaat worden weten we niet. Wel hopen we dat er meer aandacht voor komt. Zowel onder Nederlanders van kleur als de witte Nederlanders. Voor. nu sluiten wij af met “Heri Za Kwanzaa” oftewel, Happy Kwanzaa.

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *