Hoe inclusief is een inclusieve maatschappij nu echt?

‘Een samenleving waarin iedereen mee kan doen’. Dat is de beschrijving die ik veelal vond bij de zoektermen inclusieve maatschappij. Mooi, kan je denken. Maar hoe inclusief is een inclusieve maatschappij nu echt?

Foto: Hannah Busing via Unsplash

Een inclusieve maatschappij is een maatschappij waarin mensen met verschillende geloofsovertuigingen (of geen geloof), tegengestelde ideologieën, uit verschillende klassen of sociale groepen, met diverse seksuele oriëntaties, kunde of beperkingen, … zich ingesloten voelen.

-demos.be

Inclusief wie precies..?

Een inclusieve maatschappij.. we horen het steeds vaker. De leus: ‘All Lives Matter’ is wat me te binnen schiet want ja, alle levens doen er ook toe. Toch? Het ziet er naar uit, als we naar de geschiedenis kijken, dat dit niet helemaal klopt. In elke eeuw (lijkt wel) is er een groep die niet mee mag doen.

Zo had je de tot slaaf gemaakte uit Afrika die “er niet bij hoorde” omdat zij niet als gelijke werden gezien. De Joden omdat zij er “anders als het schoonheidsideaal” uitzagen en homosexuele omdat zij liefde anders zagen als “de grote groep”.

Nu er veel onrust is in het Midden-Oosten is stuiten we weer op een nieuwe groep met grote kans op buitensluiting. De vluchtelingen. Is een inclusieve maatschappij dan het antwoord? Als het mij vraagt, kunnen wij hierdoor er zeker op vooruit gaan als samenleving.

Op papier staat het mooi..

Tijdens het lezen van onderzoeken over dit onderwerp kwam ik er achter dat er in Nederland al jaren gewerkt wordt aan inclusiviteit. Enerzijds was dit een opluchting maar anderzijds ook verwarrend. Er is veel te vinden over hoe (chronisch) zieke steeds beter geholpen worden zodat zij een eerlijke kans op de arbeidsmarkt hebben.

Op papier staat het mooi maar ik ken als chronisch zieke een hele andere kant. De kant van niet gehoord worden omdat het doel is jou weer aan het werk te krijgen. Dit deed me denken over anderen groepen die vaak worden buitengesloten.

De enige echte verandering die volgens mij ook gaat werken in het creëren van een meer inclusieve maatschappij is bewustwording. Bewust worden van wie er in onze maatschappij leven en wat er zich afspeelt in de levens van die mensen.

Begrip voor elkaar krijg je door te praten en vragen te stellen. Dat maakt weer dat je eerder geneigd bent de ander te betrekken in jouw leefwereld. Zo kunnen wij samen zorgen voor een inclusieve maatschappij

Laat zien hoe het ook kan

Verdeeldheid is zoiets dat je niet binnen een dag kan oplossen. Mensen zitten vaak vastgeroest in oude patronen en manieren. Tot nieuwe inzichten komen is dan ook (als je niet/ nauwelijks open staat) een uitdaging.

Wij willen met Wel Bewuste Kids laten zien hoe het ook kan. Inclusief betekend dat IEDEREEN mee doet. We kijken niet naar wie er mooier is, lekkerder ruikt of het grappigst is. Nee. We kijken verder dan dat.

Het bewustwordingsproces proberen wij te triggeren door empathie in te zetten. Vragen als: ‘hoe zou jij het vinden wanneer..’ of ‘hoe zou jij je voelen..’, helpen hier enorm bij.

Jongeren gaan hierdoor net iets dieper in gedachte omdat het betrekking heeft op hunzelf. We bespreken en ervaren direct wat woorden en/ of acties als buitensluiten met jou of een ander doet.

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *