Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Na eeuwen van dwangarbeid onder onmenselijke omstandigheden, begon de vrijheid voor de tot slaaf gemaakte. Surinamers kennen deze dag als Keti Koti. Dit staat voor het verbreken van de kettingen waaraan de tot slaaf gemaakte vastzaten. Keti Koti krijgt steeds meer populariteit. Hoe dat volgens ons komt lees je hieronder.
Het slavernij verleden van Nederland
Eeuwen gelden koloniseerde Europese landen gebieden in Afrika, Noord-, en Zuid-Amerika en Azië. Het voornaamste doel was om te kunnen handelen in grondstoffen die daar te vinden waren. Deze handel breidde zich later ook uit tot slavenhandel. Ook Nederland was hier onderdeel van.
De kolonies die Nederland had en de meeste van ons kennen zijn onder anderen Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen. Daar brachten de Nederlanders veel van de tot slaaf gemaakte uit Afrika om te werken. Deze handel duurde zeker 250 jaar.
Zelfs toen de slavernij officieel was afgeschaft hadden de voormalig slaven niet de zelfde rechten als de ‘gemiddelde’ burger. Afschaffing van de slavernij betekende nou eenmaal niet dat je vrij was. Sterker nog, je was verplicht nog zeker 10 jaar lang op de plantage te blijven werken. De voormalige slaven werden nog steeds niet gezien als mens.
Erkenning en herkenning
Het erkenen en herkennen van Keti Koti wilt voor ons zeggen dat het zwarte deel van de `Nederlandse geschiedenis echt was. Het wil zeggen dat er gehoor is voor de nabestaande. Gehoor voor het leed dat families is aangedaan en wat voor invloed het heeft op de generaties die volgden.
Als we kijken naar de invloeden van de slavernij zijn deze nu nog terug te vinden. Heb jij je wel eens afgevraagd waar jou meningen/ oordelen over anderen groepen mensen vandaan komen? Voordat er een verdeling was in klasse of huidskleur, leefde mensen samen. Zwart en wit leefde samen. Alle bezaten zij rijkdom.
De verdeling heeft er voor gezorgd dat mensen volgens de wet en/ of geloof anderen als minder mochten behandelen. Deze gedachte en gedragingen werden dan van generatie op generatie overgegeven.
Het is tijd
Keti Koti krijgt steeds meer populariteit. Wij leven in een maatschappij waarin inclusiviteit ‘hot‘ is. Iedereen moet erbij horen! Dat niet alleen, nee, wij luisteren ook naar wat de minderheden te zeggen hebben. Sinds Black Lives Matter in 2020 een ander level bereikte, merkte wij in de hele wereld hoe er meer aandacht was voor onrecht tegen mensen van kleur. Keti Koti en het belang hier een officieel feestdag van te maken hoort daar ook bij.
Nieuwe informatie over de slavernij geschiednis maken het mogelijk ander licht op het onderwerp te schijnen. Maar ook zeker initiatieven als de petitie om Keti Koti een officieel feestdag te maken helpen mensen bewuster te maken. Daarnaast wordt er vanuit scholen ook meer aandacht aan besteed.
Wij vinden dit super om te zien en blijven natuurlijk niet achter. Onze eerste gastles hebben wij er inmiddels op zitten. Deze ging over Keti Koti en het belang van de viering. Bekijk de video hieronder om zelf iets meer te leren over dit onderwerp.
Lees ook:
- Wel Bewuste Kids: De verandering die nodig is.
- Slavenhandel en de effecten generaties later
- Black Lives Matter Movement