Help! Mijn kind ontwikkeld autonomie

Eens waren ze nog zo klein en afhankelijk. Zij hadden jou voor en bij alles nodig. Eten, voortbewegen, spelen.. noem het maar op. En dan hoor je voor het eerst: ‘ik wil het zelf doen!’. Het gevoel van blijdschap, want jou kleintje wordt groot. Maar misschien ook een ander gevoel. Stress..? Nee. Angst..? Ook niet. Help! Mijn kind ontwikkeld autonomie!

Wat is autonomie?

Autonomos. Twee Griekse woorden die samengevoegd zijn: autonomia (zelf) en nomos (wet). Autonomie houdt dan ook in dat jij jezelf eigen wetten kan opleggen.

Autonomie ontwikkeld zich niet vanzelf. Het is echter een proces dat stapsgewijs gaat. Eerst zijn het de opvoeders die grotendeels bepalen wat jij doet. Daarna leer jij vooral door te observeren.

In welke fase ontwikkelt de autonomie?

Om een duidelijker beeld te schetsen over de autonomie, gebruiken wij de antroposofie. Dit is de ontwikkeling van de mens verdeeld in fase van 7 jaar. Als we het over basis- en middelbare scholieren hebben, spreken wij over de twee eerste fasen. De fase van de goedheid (0 – 7 jaar) en de fase van de schoonheid (7 – 14 jaar).

In de eerste fase, die van de goedheid, groei je uit van foetus tot een schoolkind. Je proeft en ervaart stap voor stap wat zelfstandigheid is. Duidelijke grenzen is wat je nodig hebt als kind van jou (mede-)opvoeders. Maar ook steun en begrip om jezelf te mogen zijn. Dit en meer zal zorgen voor een veilige omgeving om jezelf te ontwikkelen tot autonoom persoon.

Fase twee is die van de schoonheid. In deze fase wordt het ik-gevoel ontwikkeld. Wat wil het kind zelf en wat heeft het nodig? Dat zijn vragen waar jij je als opvoeder mee bezig kan houden. Ook zichzelf kunnen uitdrukken is voor kinderen zwaarwegend in deze fase. Kinderen hebben in deze fase een beter beeld van wat wel en niet mag of kan.

Wist je dat autonomie 1 van de 3 psychologische basisbehoeften is?

Deze drie basisbehoefte schijnen essentieel te zijn voor iemands geluk, motivatie en groei.
De andere twee zijn competentie en verbondenheid.

Autonomie in de opvoeding

Hoe jij als (mede-)opvoeder kan bijdragen in autonomie ontwikkeling? Te beginnen met het kind/ de kinderen te zien als een persoon met eigen wensen en gedachten. Hoe jong een kind ook is, het heeft altijd een eigen identiteit. Niemand is zoals dit kind.

Jij kan bijdragen door kinderen (af en toe) zelf wat te laten bepalen. Geef ze de ruimte om hun ideeën met jou te delen. Het kan zo simpel zijn als vragen wat zij willen eten. Zo raken ze meer gemotiveerd hun stem te laten horen. Suggesties doen of sturende aanwijzingen geven kan averecht werken. Probeer daarom zo open mogelijk te zijn en te luisteren.

Wij hopen dat jij na het lezen van dit artikel met vertrouwen kan zeggen: ‘Mijn kind ontwikkeld autonomie en ik help daarbij’.

Heb jij nog tips voor andere (mede-)opvoeders om de autonomie te vergroten? Laat dan hieronder een berichtje achter.

Lees ook:

3 thoughts on “Help! Mijn kind ontwikkeld autonomie”

  1. Pingback: Black Lives Matter Movement - Wel Bewuste Kids

  2. Pingback: Wat maakt mij anders? Waarom jij geaccepteerd wordt en ik niet. - Wel Bewuste Kids

  3. Pingback: Hoe inclusief is een inclusieve maatschappij nu echt? - Wel Bewuste Kids

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *